Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Sooskrbovalnica Desetinka

razno Sep 05, 2023

Način povečanja sooskrbe z lokalno, sonaravno pridelano hrano 

 

Koncept Sooskrbovalnica Desetinka temelji na medgeneracijskem sodelovanju, pomoči, aktivnem državljanstvu, oživljanju tradicije naših prednikov, aktivnostim v izogib zavržkom hrane in ozaveščanju družbene odgovornosti do ljudi, narave in okolja. Vse to z upoštevanjem vrednot dela, dobronamernosti, dobrovernosti, spoštovanja ljudi in darov narave.

Desetinka skrajšuje transportne poti in vmesno distribucijo. Preprečuje revščino ter daje vzpodbudo tistemu, ki želi delati, da ni potrebno, da je lačen v naši lepi deželi. Tako posredno preprečuje tudi krajo pridelkov, saj se lahko tisti, ki znajo ceniti sonaravno pridelano hrano in zanjo tudi kaj narediti, oskrbijo neposredno pri pridelovalcu. 

Je neposredna vez med kmetom in kupcem, ki se lahko na mestu pridelave prepriča, na kakšen način je bila hrana pridelana. Je učinkovita pri zagotavljanju večje prehranske varnosti, oživljanja podeželja, zagotavlja oskrbo s hrano v nepredvidenih podnebnih in ostalih razmerah in je odgovor na globalistične trende v prehranski verigi.

Namenjena je vsem, ki si sami zase ne uspejo pridelati dovolj, ker nimajo znanja ali pogojev za lastno samooskrbo. Omogoča dostop do sonaravno pridelane hrane tudi tistim, ki si je zaradi višjih cen ne morejo privoščiti.

Kako deluje Sooskrbovalnica Desetinka?

Pridelovalci zaradi različnih razlogov svojih pridelkov ne uspejo pobrati sami, zato tistemu, ki je pripravljen pomagati, v zameno odstopijo desetinko pridelka.

  1. Udeleženec delovne akcije Sooskrbovalnica Desetinka po končanem delu prejme 10 % od nabrane količine (npr. če naberete 1 kg jagod, jih dobite 10 dkg, 90 dkg pa ostane pridelovalcu). Če bi želeli večjo količino, pa jo lahko odkupite po 10% nižji ceni.
  2. Udeleženec lahko odkupi živila na kmetiji po 10 % nižji ceni kot na trgu (toliko, kot jih potrebujete zase).
  3. Če udeleženec nabere več, kot potrebuje zase, se lahko s pridelovalcem dogovori za zamenjavo s kakšnim drugim pridelkom v višini 10 %.
  4. Udeleženec delovne akcije mora upoštevati navodila pridelovalca, skrbeti za okolje in poskrbeti, da ne nastane nepotrebna škoda.
  5. Udeleženec delovne akcije delo opravlja na lastno odgovornost.
  6. V primeru, da udeleženec nima lastne shrambe, se lahko dogovori za shrambo pri pridelovalcu.
  7. Če se ugotovi, da udeleženec ni pošten, povzroča škodo in ne sledi navodilom pridelovalca, lahko pridelovalec sodelovanje prekine.
 Dobrodošli v soustvarjanju trajnostne prihodnosti!
 
Idejna zasnova: Ekoci - eko civilna iniciativa Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost, gibanje Oskrbimo Slovenijo-štafeta semen: www.ekoci.si
Soorganizatorji delovnih akcij: društvo Samooskrbni.net in Oskrbovalnica.si

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Nova skupna njiva: gojimo čičeriko, črno sojo in čebulo

May 01, 2024

Širi se "virus" pridelave na skupnih njivah

Apr 30, 2024