Pridruži se

Pokušina fermentiranih dobrot v Medvodah

novice iz društva Jan 15, 2023

Tim Medvode: Pokušina fermentiranih dobrot in recept za namaze

 

V decembru se je samooskrbni tim Medvode družil pri naši članici Minci. Čeprav je bilo več članov bolnih, pa smo »zdravo jedro« tima okušale, kaj smo sfermentirale ali kako drugače shranile za zimo.

Degustirale smo fermentirane pijače: kombučo, vodni kefir in fermentirane limone. Pijača iz fermentiranih limon je blago slana, ne pretirano kisla, lupina pa pusti blag, grenkljat okus. Je zelo osvežilna, spominja na izotonično pijačo in res odžeja.

Marjeta nas je pogostila s kruhom iz droži in opisala postopek peke.

Poskusile smo fermentirano zelenjavo Marjete in Mince, ki sta fermentirali v kozarcih Kefirko. Okusi so zelo zanimivi, zelenjava fino hrusta in je primerna za prilogo ob kakšnih namazih. Lahko se jo vkuha v omake, juhe ipd. Minca nam je pripravila kar nekaj fermentiranih namazov, ki so bili res fantastični. 

Zaupala nam je tudi recept za fermentiran namaz: kuhano in ohlajeno lečo, surov česen, suhe paradižnike v olivnem olju, limonin sok in sol zmeljemo. Dodamo malo fermentirane tekočine (lahko od česarkoli, kar imamo doma - zelnica, kombuča, mešana zelenjava, rejuvelac) in namaz na sobni temperaturi pustimo stati od 24 do 36 ur. Nato ga hranimo v hladilniku. 

Poskusile smo tudi namaz iz indijskih oreščkov. Še en dober in preizkušen recept: oreščke namočimo, da se zmehčajo, dodamo tekočino, sol, papriko in zmeljemo. Poskusile smo ga v naravni obliki in v dveh verzijah fermentiranja (zalito z različnimi fermentiranimi tekočinami). Vsak namaz je imel drugačen okus, odvisno od glavnega "fermenta".  

Navdušene nad okusi smo se dogovorile, da takšno srečanje še ponovimo v večjem številu.

Ni več časa za učenje na lastnih napakah

Res ni nujno, da se vsak uči na svojih napakah. Izkoristi naša znanja, spoznanja in pridobljene izkušnje in pridi po bližnjici tja, kjer smo nekateri že. Okoliščine in “nova normalnost”, ki bo vse prej kot normalna in naravna, nas silijo, da močno pohitimo.

KDO SMO?  /   ČLANSTVO

Pridruži se društvu Samooskrbni.net