Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Uvodno predavanje o pridelavi in ohranjanju semen

baza znanja štafeta semen Nov 29, 2022
 

V tem predavanju so podane osnove zbiranja kakovostnih semen. Seveda pa za vsako rastlino obstajajo dodatni napotki in postopki. 

Video posnetki so del mednarodnega projekta ForumCivique.org in kooperativ Longo Mai. Prevode in obdelavo so pripravili člani Društva Samooskrbni.net.

Posnetki postopka od semena do semena za vse rastline (32 rastlin + dodatne tehnike) se nahajajo v Knjižnici posnetkov, ki je dostopna vsem članom društva.

V uvodnem delu seminarja Od semena do semena vas bosta Sanja in Fanči s pomočjo izobraževalnih gradiv partnerskih nevladnih organizacij iz Francije, Nemčije in Španije popeljali v svet semenarstva. 

V prvem delu posnetka izvemo, kako izbiramo rastline, ki jih bomo semenili, in zakaj ni dobro pobirati semen iz že odtrganih plodov. 

V drugem delu izvemo, kako se rastline oprašujejo in pri katerih je tveganje navzkrižnega opraševanja največje. Za "amaterje" je varno semeniti le samooplodne rastline, za druge namreč potrebujemo nekaj več znanja. In zato smo tu!

Kako zmanjšati tveganja navzkrižnega opraševanja in pridobiti takšno seme, kot si ga želimo, izveste v tretjem delu posnetka. 

Pri podnaslavljanju posnetkov je prišlo do spremembe v zvoku, zato se opravičujemo za šumenje. Iščemo načine, da to odpravimo. 

 

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Hitri tečaj: vzgoja domačih sadik za zamudnike

Mar 13, 2024

Črno pod prsti, svetlo v duši!

Mar 07, 2024