Pridruži se

Uvodno predavanje o pridelavi in ohranjanju semen

baza znanja Nov 29, 2022
 

V tem predavanju so podane osnove zbiranja kakovostnih semen. Seveda pa za vsako rastlino obstajajo dodatni napotki in postopki. 

Video posnetki so del mednarodnega projekta ForumCivique.org in kooperativ Longo Mai. Prevode in obdelavo so pripravili člani Društva Samooskrbni.net.

Posnetki postopka od semena do semena za vse rastline (32 rastlin + dodatne tehnike) se nahajajo v Knjižnici posnetkov, ki je dostopna vsem članom društva.

V uvodnem delu seminarja Od semena do semena vas bosta Sanja in Fanči s pomočjo izobraževalnih gradiv partnerskih nevladnih organizacij iz Francije, Nemčije in Španije popeljali v svet semenarstva. 

V prvem delu posnetka izvemo, kako izbiramo rastline, ki jih bomo semenili, in zakaj ni dobro pobirati semen iz že odtrganih plodov. 

V drugem delu izvemo, kako se rastline oprašujejo in pri katerih je tveganje navzkrižnega opraševanja največje. Za "amaterje" je varno semeniti le samooplodne rastline, za druge namreč potrebujemo nekaj več znanja. In zato smo tu!

Kako zmanjšati tveganja navzkrižnega opraševanja in pridobiti takšno seme, kot si ga želimo, izveste v tretjem delu posnetka. 

Pri podnaslavljanju posnetkov je prišlo do spremembe v zvoku, zato se opravičujemo za šumenje. Iščemo načine, da to odpravimo. 

 

Ni več časa za učenje na lastnih napakah

Res ni nujno, da se vsak uči na svojih napakah. Izkoristi naša znanja, spoznanja in pridobljene izkušnje in pridi po bližnjici tja, kjer smo nekateri že. Okoliščine in “nova normalnost”, ki bo vse prej kot normalna in naravna, nas silijo, da močno pohitimo.

KDO SMO?  /   ČLANSTVO

Pridruži se društvu Samooskrbni.net