Pridru┼żi se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Uvodno predavanje o pridelavi in ohranjanju semen

baza znanja štafeta semen Nov 29, 2022
 

V tem predavanju so podane osnove zbiranja kakovostnih semen. Seveda pa za vsako rastlino obstajajo dodatni napotki in postopki. 

Video posnetki so del mednarodnega projekta ForumCivique.org in kooperativ Longo Mai. Prevode in obdelavo so pripravili ─Źlani Društva Samooskrbni.net.

Posnetki postopka od semena do semena za vse rastline (32 rastlin + dodatne tehnike) se nahajajo v Knji┼żnici posnetkov, ki je dostopna vsem ─Źlanom društva.

V uvodnem delu seminarja Od semena do semena vas bosta Sanja in Fan─Źi s pomo─Źjo izobra┼żevalnih gradiv partnerskih nevladnih organizacij iz Francije, Nem─Źije in Španije popeljali v svet semenarstva. 

V prvem delu posnetka izvemo, kako izbiramo rastline, ki jih bomo semenili, in zakaj ni dobro pobirati semen iz ┼że odtrganih plodov. 

V drugem delu izvemo, kako se rastline oprašujejo in pri katerih je tveganje navzkri┼żnega opraševanja najve─Źje. Za "amaterje" je varno semeniti le samooplodne rastline, za druge namre─Ź potrebujemo nekaj ve─Ź znanja. In zato smo tu!

Kako zmanjšati tveganja navzkri┼żnega opraševanja in pridobiti takšno seme, kot si ga ┼żelimo, izveste v tretjem delu posnetka. 

Pri podnaslavljanju posnetkov je prišlo do spremembe v zvoku, zato se opravi─Źujemo za šumenje. Iš─Źemo na─Źine, da to odpravimo. 

 

┼Żelite biti na teko─Źem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovra┼żimo ne┼żelena obvestila. Va┼íih podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima ve─Ź?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Pesto iz ─Źesnovih popkov

Jun 14, 2024

S.O.S . sadike rešujejo vrtove

Jun 14, 2024

Shranjevanje v mokrih ─Źasih

Jun 13, 2024