Pridruži se

Spomladanski pesto iz kapucink

novice iz društva Apr 16, 2023

Ker je na Primorskem klima mila in so kapucinke lepo prezimile in zdaj cvetijo, so na srečanju člani lokalnega tima Žižole delali pesto iz kapucink, Nevenka in Majda pa sta predstavili tudi, kako si lahko sami doma naredimo kalčke iz različnih semen. Za kalčke uporabljata semena Sonnentor (alfa alfa, redkvica, rukola, gorčica idr.). Pokazali sta postopek in predstavili različne kalilnike, ki jih imata: plastični kalilniki različnih oblik in keramični kalilnik. Seveda so članice vse zdrave in odlične dobrote tudi degustirale. 

Za pesto lahko uporabimo tako liste kot cvetove. Lahko zmešamo vse dele skupaj ali pa jih uporabimo posebej − če dajemo v kozarček izmenično liste in cvetove, izgleda tudi zelo dekorativno.

Namaz lahko uporabljamo samostojno na kruhu ali kot dodatek k rižu, testeninam, prosu itd.

Priprava: najprej zmiksamo oreščke in sol, nato dodamo kapucinke in del olja. Dodamo zelene liste in olje, miksamo, dodamo cvetove ter preostanek olja in dokončamo z miksanjem.

Količine na 100 g zelišča (za hranjenje v shrambi):

150–200 ml olivnega olja

30 g oreščkov

1–2 žlici soli

Če imamo možnost hraniti pesto v hladilniku, dodamo manj olja in soli.

(Video napotki za izdelavo tega in tudi drugih pest so v knjižnici posnetkov, do katerega lahko dostopajo vsi člani Društva Samooskrbni.net.) 

Naslednjič bodo Žižole skupaj spet izdelovale bokashi posip, ker jim je lanskega že zmanjkalo.

 

Ni več časa za učenje na lastnih napakah

Res ni nujno, da se vsak uči na svojih napakah. Izkoristi naša znanja, spoznanja in pridobljene izkušnje in pridi po bližnjici tja, kjer smo nekateri že. Okoliščine in “nova normalnost”, ki bo vse prej kot normalna in naravna, nas silijo, da močno pohitimo.

KDO SMO?  /   ČLANSTVO

Pridruži se društvu Samooskrbni.net