Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Res je fino mešati bokashi!

nasveti novice iz društva Apr 12, 2023

Naša tla in tudi komposti potrebujejo vse več koristnih mikroorganizmov, s katerimi pomagamo preprečevati škodo, ki jo povzroča vse večja toksikacija okolja. Samooskrbni vemo, da je zdrava hrana odvisna od zdravih tal, zato v tem letu usvajamo različna znanja, kako izboljševati zdravje tal. 

Skupina Marostarji je združila moči in so skupaj pridelali 80 kg bokashija za fermentacijo. Skoraj enako količino so pripravili tudi v skupini Samooskrbna loka. 

Osnovni recept za 40 kg posipa: 20 l deževnice (ali druge vode, ki ni klorirana), 0,2 l melase (Micronatura), 0,2 l EM (Micronatura), 40 kg otrobov (pšenično krmilo; mlin Kralj, Radomlje). Vodo segreješ na 40° C, notri daš melaso in EM, to vse skupaj dobro zmešaš z otrobi in daš v posodo, ki jo neprodušno zapreš. Fermentiraš min. 3 tedne, lahko pa dlje, tudi več mesecev. Po odprtju posode fermentirano maso čim prej posušiš, ker odprta mešanica postaja vedno bolj mokra in jo je zato vedno težje posušiti. Če se razvije bela plesen, je to še vedno OK, črna pa je škodljiva. Mešanje bokashija je zelo prijetno opravilo, saj je zmes topla in lepo diši. 

Da je res fino mešati bokashi, nazorno vidite na fotografijah 😊

 

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Hitri tečaj: vzgoja domačih sadik za zamudnike

Mar 13, 2024

Črno pod prsti, svetlo v duši!

Mar 07, 2024