Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Premični kurnik je prestal prvo sezono

Nov 03, 2023

Pred letom dni smo v škofjeloškem lokalnem timu začeli snovati kurnik za 10 kur, ki bi ga lahko prestavljali z enega vrta na drugi.  Ker imamo zelo razgiban teren, in željo da kure čim več brskajo, gnojijo in pobirajo škodljivce je bila oblika terena dodatna otežujoča okoliščina. Na slikah lahko vidite kako smo se tega lotili.

Uporabili smo pocinkano ogrodje enega mini rastlinjaka, ga pokrili z polikarbonatom in oblekli v debelejšo pocinkano žico. Na koncu smo ga pokrili še z temno agrokopreno, ker smo ugotovili da imajo rade počitek v temi. Vse skupaj ni problem prestaviti - posebej ko "notranjo opremo" damo ven. 

Pocinkana mrežica in polikarbonat sta se izkazala kot dobro varovalo pred plenilci. (Glede tega imamo že 5 let iskušnj s kurami v drugem rastlinjaku) Na dno smo dali dva kosa vinilne obloge, ki ju enostavno potegnemo ven in tako očistimo pod kurami. Za gnezda smo uporabili gajbice napolnjene s senom. Kurnik oskrbujemo od zunaj, zato so z zadnje strani nameščena vratca za odpiranje gnezd. Na prednji strani pa je avtomat, ki kure odpre zjutraj in spusti vratca zvečer. 

Hrano in vodo jim strežemo pod hiško, da je hrana na suhem. Hkrati je to najbolj čisto, ker spijo na enem mestu, jejo pa na drugem. Tudi za oskrbovalca je to najbolj preprosto, ker vse postorimo brez da bi morali pod mrežico. Pod spalnim demo je tudi welness področje s peskom in zeolitom. 

Ker so tla pri nas razgibana, kot podstavek za kurnik uporabljamo paletę ali mizarske "koze". 

Rešitev mogoče ne deluje pravljično, so pa kure zadovoljne in zdrave, kurnik pa lak in poceni. Priporočamo!

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Nova skupna njiva: gojimo čičeriko, črno sojo in čebulo

May 01, 2024

Širi se "virus" pridelave na skupnih njivah

Apr 30, 2024