Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Kmalu se srečamo v živo v Celju – na sejmu Altermed & Flora!

napovedujemo razno Mar 11, 2024

Pomladni sejmi v Celju so veliko več kot sejmi. Samooskrbni bi jih raje preimenovali v festival, konferenco, srečališče in kulinarični praznik, saj je dogajanje res zelo pestro. Letos vas vabimo, da se nam pridružite od 15. do 17. marca

Že v petek imate dober razlog za obisk, saj bodo na sporedu vsaj trije pomembni (samooskrbni) dogodki

Ali bomo jutri jedli gensko spremenjeno hrano?

To bo glavna tema posveta, kjer bomo iskali načine, kako zaščititi naša polja, vrtove in krožnike pred tehnologijami, ki jih ne želimo in ne potrebujemo. Ne zadošča, da rečemo "tega ne bom jedel", ker se kar kmalu lahko zgodi, da sploh ne bomo vedeli, kaj vse jemo. Zdaj je čas za akcijo, zato ne zamudite posveta, ki bo potekal od 12.30 do 15.00 v dvorani Celjanka (v upravni stavbi Celjskega sejma).

Iz slabega semena rastejo le težave

Dodaten razlog za prihod je največja slovenska izmenjevalnica semen in cepičev, pa tudi nekaj sadik bo na voljo. Pripravili so jo člani Ekoci – civilne iniciative Slovenije, Društva Samooskrbni.net, društva Ajda in mnogi drugi, ki jim je mar za ohranjanje kakovostnih semen. Čez nekaj let utegne postati dostopnost takšnih semen vse bolj vprašljiva, zato je čas, da se z dobrimi semeni in znanjem, kako jih ohranjati, oborožite čim prej. Na blogu Samooskrbni.net smo v rubriki Štafeta semen že naložili veliko izobraževalnega materiala. Poglobljeni mednarodni tečaj semenarstva, kjer so video napotki za pridelavo skoraj vseh semen, pa je na voljo vsem članom Društva.
Pridite, tudi če nimate svojih semen za izmenjavo – ne boste odšli praznih rok!

Ali bomo lahko ohranili zdrav mikrobiom

Naš mikrobiom, ki je temelj našega imunskega sistema in hkrati vpliva tudi na naše možgane in hormone, je vse bolj na udaru strupov, sevanj, klorirane vode in drugih sodobnih "dosežkov".
Kako ga na naravne načine ubraniti, zavarovati in po potrebi hitro obnoviti, bo tema strokovne konference, ki jo prireja Združenje Živ in zdrav.

Začimbe za otroške možgane

Ob 13:30 bo Sabina Topolovec v dvorani L, v predavalnici Akvarij, pomagala vsem, ki ne veste, kako možgane svojih otrok ali vnukov spraviti v višjo prestavo. Začela bo s predavanjem Top pet začimb za top rezultate v šoli, da pa ne ostane le pri besedah, bo ob 16. uri nadaljevala tudi s kulinarično demonstracijo Podmažimo možgane! En, dva, tri namazi za top rezultate v šoli.

Če zamudite petek (kar bo škoda), se vidimo v soboto

Če pohitite, ujamete že jutranjo delavnico Preverjeni triki za gojenje domačih sadik, ki bo na demo odru dvorane L ob 9.15. Alenka Šoštarič vam bo pokazala nekaj skrivnosti, kako do trpežnih, nepretegnjenih sadik.

Med 11. in 13. uro se bomo ukvarjali s polnjenjem baterij. Sanja Lončar in stavbni biolog Igor Šajn bosta imela v mali kongresni dvorani (upravna stavba) predavanja o tem, kaj vse lahko storimo, da ohranimo več energije in zbranosti, ter kje vse se skrivajo tatovi naše energije.

Da bo mera polna, vas že ob 14.30 v mali kongresni dvorani čaka predavanje Sabine Topolovec na temo Ali bodo začimbe antibiotiki prihodnosti. Za nas zagotovo. Vsi, ki še ne veste, da mislimo resno, pa prisluhnite Sabini, ko bo govorila o njihovih spregledanih močeh.

Da ne boste odšli le s polno glavo, bomo poskrbeli tudi za brbončice. Na stojnici projekta Zazdravje.net in Društva Samooskrbni.net vam bomo baterije polnili z našimi okusnimi zeliščno-začimbnimi zvarki. V ospredju bo njena visokost kopriva!
Ob 16.30 pa vas bo v demo kuhinji Sabina Topolovec razvajala z medeno-začimbnimi dobrotami.

Tudi nedelja bo pestra

Ob 10. uri vas bomo najprej malo poživili. Sanja Lončar bo v demo kuhinji v dvorani L pripravila nekaj domačih superživil in vam odkrila svoje "rezervne baterije".

Ob 11. uri bo nadaljevala s predavanjem Samooskrbna shramba, ki bo v mali kongresni dvorani v upravni stavbi sejma.

Ob 14. uri pa bomo ponovili sobotno delavnico Preverjeni triki za gojenje domačih sadik (predavanje in prikaz Alenke Šoštarič iz Društva Samooskrbni.net).

Celoten program posameznih predavanj, degustacij, delavnic in posvetov je objavljen v Koledarju dogodkov na portalu Zazdravje.net, naš izbor pa v prispevku Kaj vse vam pripravljamo na sejmu Altermed/Flora 2024 (tu najdete tudi kupon za cenejše vstopnice!).

Bogat spremljevalni program

Vse tri dni boste na skupni stojnici projekta Zazdravje.net in Društva Samooskrbni.net lahko preizkušali zeliščne dobrote, prelistali našo razširjeno polico knjig z naravnimi rešitvami, se posvetovali s strokovnjakom za filtriranje vode ter s stavbnim biologom – pri njem boste lahko preverili ali vam žarnice, ki jih uporabljate doma, mogoče škodujejo (vam povzročajo živčnost in nespečnost). Spravite eno sijalko v torbico in jo prinesite na našo stojnico – brezplačno vam bodo pomerili njeno sevanje in kakovost svetlobe.

Ves čas trajanja sejma bo pestro tudi na stojnici Ekoci – civilne iniciative. Našli boste veliko sogovornikov, ki vam bodo pomagali do boljše samooskrbe.

Za nameček bo v soboto in nedeljo tudi ApiSlovenija – največji čebelarski dogodek. V drugi dvorani pa vas čakajo še festival kave, lokostrelstvo in še marsikaj. Celoten program vseh dogodkov na vseh prizoriščih najdete na spletni strani Celjskega sejma.

Da sklenemo – verjetno je najbolje, da si za tokratne marčevske sejme rezervirate vsaj dva dni.
Se vidimo!

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Hitri tečaj: vzgoja domačih sadik za zamudnike

Mar 13, 2024

Črno pod prsti, svetlo v duši!

Mar 07, 2024