Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Kaj sejemo v drugi polovici februarja

nasveti Feb 09, 2023

Čas med 27. januarjem in 14. februarjem ni bil ugoden za delo z listnatimi rastlinami, zato 14. in 15. februarja nadoknadimo zamujeno in posejemo solate, brokoli, kolerabice, zgodnje zelje, por, peteršilj za list, blitvo, baziliko ...

Pri brokoliju in kolerabicah zagotovimo bolj tople pogoje v prvih dneh, da pospešimo vznik in tako nadoknadimo zamujeni čas. Bolj zgodaj bodo sadike pripravljene za presaditev, manjša je verjetnost, da bodo ušle v cvet, preden dosežejo vegetativno fazo, zaradi katere jih sejemo. Seme špinače lahko 14. 2. čez noč namočimo in 15. 2 posejemo v tople grede, da zagotovimo čim hitrejši vznik. Špinačo in motovilec, ki bolje rasteta, če ju ne presajamo, lahko posejemo takoj v zabojčke, ki jih imamo na toplem do vznika, potem pa jih prestavimo v bolj svež prostor, da spodbudimo hitro rast. Ob koncu marca zabojčke le "zakopljemo" v gredo in že pobiramo pridelek. 

17. 2. je idealen dan za nabiranje cepičev. Hkrati pa je to tudi odličen datum za setev paradižnikov, paprik in jajčevcev. Če nakalimo grah in ga vzgojimo do prvega pravega lista, ga lahko prestavimo v rastlinjake in si zagotovimo zelo zgodnji pridelek. 

18. 2. - čas za korenovke lahko izkoristimo za še eno setev gomoljne zelene in rdeče pese za sadike ter za setev redkvic v tople grede. Na grede pa že sejemo pastinak, peteršilj za korenino, korenje, redkev daikon, črni koren.

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Hitri tečaj: vzgoja domačih sadik za zamudnike

Mar 13, 2024

Črno pod prsti, svetlo v duši!

Mar 07, 2024