Pridruži se

Kaj sejemo v drugi polovici februarja

nasveti Feb 09, 2023

Čas med 27. januarjem in 14. februarjem ni bil ugoden za delo z listnatimi rastlinami, zato 14. in 15. februarja nadoknadimo zamujeno in posejemo solate, brokoli, kolerabice, zgodnje zelje, por, peteršilj za list, blitvo, baziliko ...

Pri brokoliju in kolerabicah zagotovimo bolj tople pogoje v prvih dneh, da pospešimo vznik in tako nadoknadimo zamujeni čas. Bolj zgodaj bodo sadike pripravljene za presaditev, manjša je verjetnost, da bodo ušle v cvet, preden dosežejo vegetativno fazo, zaradi katere jih sejemo. Seme špinače lahko 14. 2. čez noč namočimo in 15. 2 posejemo v tople grede, da zagotovimo čim hitrejši vznik. Špinačo in motovilec, ki bolje rasteta, če ju ne presajamo, lahko posejemo takoj v zabojčke, ki jih imamo na toplem do vznika, potem pa jih prestavimo v bolj svež prostor, da spodbudimo hitro rast. Ob koncu marca zabojčke le "zakopljemo" v gredo in že pobiramo pridelek. 

17. 2. je idealen dan za nabiranje cepičev. Hkrati pa je to tudi odličen datum za setev paradižnikov, paprik in jajčevcev. Če nakalimo grah in ga vzgojimo do prvega pravega lista, ga lahko prestavimo v rastlinjake in si zagotovimo zelo zgodnji pridelek. 

18. 2. - čas za korenovke lahko izkoristimo za še eno setev gomoljne zelene in rdeče pese za sadike ter za setev redkvic v tople grede. Na grede pa že sejemo pastinak, peteršilj za korenino, korenje, redkev daikon, črni koren.

Ni več časa za učenje na lastnih napakah

Res ni nujno, da se vsak uči na svojih napakah. Izkoristi naša znanja, spoznanja in pridobljene izkušnje in pridi po bližnjici tja, kjer smo nekateri že. Okoliščine in “nova normalnost”, ki bo vse prej kot normalna in naravna, nas silijo, da močno pohitimo.

KDO SMO?  /   ČLANSTVO

Pridruži se društvu Samooskrbni.net