Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Črno pod prsti, svetlo v duši!

novice iz društva Mar 07, 2024

Nadvse lepo je bilo tudi na tretji letošnji delavnici vzgoje sadik v Šmartnem v Rožni dolini!
Razen polnih zabojčkov sadik, ki jih bodo tečajniki še malo oskrbovali, preden začnejo sadike svoje novo življenje na vrtovih, smo izpilili tudi tehniko presajanja, odkrivali različne trike in premagovali strahove pred pretegnjenim, zavozlanim, preveč drobnim ali preraščenim sadilnim materialom. Prav vse je možno rešiti in uporabiti.
In kaj pravijo tečajniki? Preberite nekaj vtisov iz delavnice:

Majda Tomšič: "Kdo je vse to pripravil in prinesel sem gor, kdo je mesec in več prej mislil na ta tečaj in posejal vsaj petnajst vrst različnih zelenjav, jih pravilno negoval in oskrboval v mrzlih in kratkih dnevih januarja in februarja, da so zrasle v tako zdrave in močne sadike? Zraven še topel čaj v termovki, odličen štrudelj… Za povrh vsega te pričaka voditeljica Sanja, polna dobre volje in vneme, da nam pokaže vse svoje izkušnje, tehnike, pomembne podrobnosti. Da nam, udeležencem, ne bi bilo potrebno ponavljati vseh napak, preden bi se naučili pravilnega ravnanja s sadikami. Sanja, izrekam priznanje in hvaležnost za vse: od drzne zamisli take delavnice, do njene sijajne izpeljave. To ni samo hitri tečaj sadik, to je odlično premišljen in presenetljiv tečaj. Iskrena hvala za tvoj zgled."

Irma P.: "Hvala za včerajšnjo delavnico. Bila je tako polna pozitivne energije, sprejetosti in topline, da me polni še naprej. Rastlinice so na varnem, malo jih še razvajam na pokritem balkonu. Naslednji teden grejo prve na vikend v Letuš, potem bomo videli.
Prenesla si nam ogromno (praktičnega) znanja, dela z lastnimi rokami (kot si rekla "roke ne pozabijo, možgani pa") pod tvojim budnim očesom in takojšnjo povratno informacijo. Bilo je intenzivno, hkrati pa sproščujoče. Cela ekipa je dihala, vsi smo delali, se učili, izmenjavali občutke in izkušnje.
Vsak dan, ko bom gledala moje malčke, se bom še kaj spomnila. Mogoče bom drugič vklopila snemanje, da česa ne pozabim - informacij je bilo ogromno. Za pisanje zapiskov pa ne časa, rastline so klicale po delu."
 
Irena Pečnik: "Kako zelo koristna izkušnja in učenje!. Z lastnimi izkušnjami bi do takih konkretnih nasvetov prišli šele po več letih, če sploh. Kdaj začeti s sejanjem, v kakšno zemljo? Katere rastline so zelo občutljive na kislost oz. bazičnost zemlje, katere sploh ne? Kakšna tehnika sejanja pomaga, da rastline vzkalijo približno v enakem času? Kako vzkaljene rastline presajamo (pikiramo) in v kakšne lončke (vsekakor recikliramo)? Kako globoko ali plitvo jih sadimo? Zakaj se sejančki, ko vzkalijo, pretegnejo in kako to preprečiti? Kako jih rešiti? Katere rastline morajo biti posajene še ob mrazu in zakaj? Katere sejemo večkrat? Kaj so svetlokalivke in kaj to pomeni? Res veliko koristnih nasvetov.
In prav vse "vzkaljenčke", ki nam jih je ga Sanja pripravila, smo presajali sami, v svoje lončke in domov odnesli bogato bero sadik. Poleg sadik smo dobili še odlične ekološke pripravke, ki pomagajo rastlinam pri rasti in odpornosti. In nenazadnje, da smo lažje zdržali, so nas ves čas crkljali še z napitki, zdravimi sladicami, kruhom, namazi. Res ni bilo težko zdržati :). Vsekakor odlična delavnica in vredna vloženega časa in truda."

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Hitri tečaj: vzgoja domačih sadik za zamudnike

Mar 13, 2024

Črno pod prsti, svetlo v duši!

Mar 07, 2024