Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

11 tečajev z več kot 200 udeleženci

novice iz društva Apr 12, 2023

Kdor je letos želel na novo postati samooskrben, se je lahko udeležil ene od številnih delavnic, ki smo jih izvedli v okviru Društva Samooskrbni.net. Tako smo od konca februarja pa do začetka aprila usposobili več kot 200 prijavljenih tečajnikov, ki so se udeležili »Hitrega tečaja vzgoje sadik v domačem okolju«. Skoraj polovica prijavljenih so bili zunanji udeleženci. 

Usvojili smo sejanje in presajanje sadik ter spoznali potrebne pogoje za uspešno vzgojo sadik. Kar sploh ni težko! Ne samo, da bomo bolj samooskrbni, tudi prihranili bomo pri nakupu semen in sadik, saj so letošnje cene poletele v nebo.

Hitri tečaj je bil sestavljen iz več delov: najprej so si udeleženci tečaja ogledali zoom predavanje Sanje Lončar, kjer so izvedeli, kako sploh začnemo. Nato so vsi prejeli še pisno gradivo z natančnimi in enostavnimi navodili ter podatki o različnih vrstah zelenjave in njihovi vzgoji. Sledile so delavnice v živo na 11 lokacijah po Sloveniji:

  •  konec februarja v Škofji Loki, v Gornji Radgoni in v Mariboru, 
  •  v začetku marca v Šmartnem v Rožni dolini in v Komendi, 
  •  tekom meseca marca še na Ptuju, v Zgornjih Gorjah, Mavčičah pri Kranju, Šmarju pri Kopru in Grosupljem in 
  •  v začetku aprila v Škofljici.

Voditelji teh delavnic so bili naši izkušeni društveni samooskrbni mentorji. Na delavnico smo mentorji in ostali člani, ki so pridno sejali doma za izvajanje delavnic, prinesli že mesec dni stare sejance. Te smo nato skupaj prepikirali ali presadili. Pokazali smo razne trike, nujne pri domači pridelavi na okenskih policah in v improviziranih pogojih. Pod drobnogled smo vzeli tudi posodice, lončke, podstavke ... in različne brezplačne možnosti, ki so na razpolago za domače vrtnarjenje. 

Po štirih urah praktičnega presajanja, so bili vsi dovolj suvereni, da bodo to lahko počeli v prihodnje doma. Vsi so namreč odšli domov »oboroženi« z znanjem in z dobršno zalogo sadik za dober začetek sezone. Delovni utrip iz naših delavnic lepo prikazujejo naši posnetki.

Ne smemo pozabiti poudariti tudi pomembno vlogo povezovanja med udeleženci tečaja, ki so se spoznali in povezali ob iskanju možnosti zagotavljanja dobrih pogojev za vzgojo sadik do trenutka, ko bodo posajene na naše grede. "Rastlinjakarji", tj. tisti, ki imajo doma rastlinjake, bodo skrbeli za toplo okolje za sadike znancev, "najemniki prostorov v rastlinjakih" pa bodo v sezoni morda pomagali pri zalivanju v času dopustov. Tako širimo tudi lokalno povezovanje.

Če sodimo po uspešnosti tečaja in navdušenih komentarjih udeležencev, bomo takšno obliko tečajev ponudili zainteresirani javnosti tudi v prihodnjih sezonah. Naj uspešno raste. Trenutno pa je za zamudnike na voljo še e-verzija tečaja, ki je dostopna na delavnice.zazdravje.net. Za to sezono bomo potrebovali še veliko sadik, zato nikoli ni prepozno usvojiti to dragoceno znanje. 

Pripravila: Alenka Šoštarič. Foto: utrinki z delavnic.

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Hitri tečaj: vzgoja domačih sadik za zamudnike

Mar 13, 2024

Črno pod prsti, svetlo v duši!

Mar 07, 2024