Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Štafeta semen 2024

semena štafeta semen Jan 22, 2024

Povečajmo samooskrbo in ohranimo slovenska semena!

Vključite se v gibanje OSKRBIMO SLOVENIJO - ŠTAFETA SEMEN 2024

Daljnovidni so že pred desetletjem vedeli, da so semena kritična točka naše prehranske suverenosti. Zato EKOCI – eko civilna iniciativa Slovenije s somišljeniki že 12. leto kliče k ohranitvi slovenskih semen in povečanju slovenske samooskrbe.

Da napori niso brez rezultata, pove tudi vse večje število posameznikov, ustanov, društev in strokovnjakov, ki se vsako leto vključujejo v ta projekt.

Tudi zaradi Štafete semen in aktivnosti, ki jih motivira in poganja EKOCI na čelu z neutrudno Ireno Rotar, je Slovenija vrtičkarska velesila in vse več ljudi zna semeniti rastline, shranjevati semena, izdelovati in sejati semenske kroglice, vegetativno razmnoževati, cepiti ...

V času, ko to pišemo, se v Bruslju odloča o naši prehranski samooskrbi. Tri Uredbe, ki bodo trg semen lahko v hipu izročile v roke multinacionalk, lahko že jutri v temeljih spremenijo našo prehransko suverenost in zmanjšajo možnosti izbire, kaj bomo sejali, gojili in na koncu tudi pojedli.

Če bodo tradicionalne sorte zamenjala patentirane in gensko "dodelane", potem bo samooskrbo vse težje začeti z nakupom semenskih vrečk ali sadik. Edina zares varna in ekološka samooskrba bo tista, kjer bomo sejali svoja semena. Če jih ne boste imeli, boste (tudi nehote) na lastnih vrtovih začeli gojiti to, kar vam bodo ponudile multinacionalke. In če bo obveljalo, da novih "genomsko spremenjenih" rastlin (NGO) ne bo potrebno označevati, bo vsak nakup semen in sadik postal "minsko polje", saj ne bomo več vedeli, kaj vnašamo v svoje vrtove.

Kaj lahko storimo

Povezani zmoremo ohraniti to, kar so naši predniki razvijali, žlahtnili in izpopolnjevali skozi stoletja. Slovenske sorte so iz generacije v generacijo rasle na naših tleh in so najbolj prilagojene na naše pogoje. Sramotno je, da moramo kupovati ptujski čebulček, ki so ga pridelali na Nizozemskem. Na našem vrtu se takšen semenski material počuti kot zmedeni Nizozemec, ki še ni videl gora, snega in našega sonca.

Če vemo, kako tradicionalne sorte obvarovati pred propadom, bo naše skupno preživetje v negotovih časih lažje. Zato združimo znanja, dobro voljo in resurse.

Kaj je Štafeta semen

Vsako dejanje šteje, zato je Štafeta semen bogat nabor različnih dogodkov in aktivnosti, v katere se s svojim prispevkom lahko vključi vsak. V sklopu Štafete vsako leto potekajo številna predavanja, ki jih organizirajo različna društva in ustanove. Društvo Samooskrbni.net projekt podpira s spletnimi izobraževalnimi vsebinami, ki so brezplačno dostopne na blogu Društva v rubriki Štafeta semen.

Različne skupine in posamezniki, ki sodelujejo v Štafeti semen, organizirajo lokalne izmenjevalnice semen, cepičev in sadik. Skupaj sadijo medovite, vrtne in gozdne rastline. Izdelujejo in sejejo semenske kroglice.

Vsako dejanje šteje, zato vabljeni, da sami premislite, kako bi lahko prispevali k temu, da bo to leto Štafeta dosegla še več ljudi, in se prijavite v Štafeto semen 2024:

Prijavnica za sodelovanje v Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen 2024 (prijave do 30. 1. 2024)

Če potrebujete še več informacij, obiščite spletno stran Ekoci ali pišite na: [email protected]

Priročnik za sodelovanje in seznam predlogov, kaj vse še lahko izvedete v okviru aktivnosti Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, bosta objavljena po 1. 2. 2024 na spletnih straneh Ekoci in Samooskrbni.net. Objavljen bo tudi seznam možnosti ogleda dobrih praks, ki jih bodo organizirali Ekoci, Samooskrbni.net, pridruženi partnerji in sodelujoči na svojih lokacijah.
Vsi dogodki bodo sproti objavljeni na spletnih straneh in družbenih omrežjih Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen in Ekoci.

Navdihujoče zgodbe

V desetih letih Štafete semen je sodelovalo že na tisoče udeležencev. Sodelovali so otroci v vrtcih in šolah z naprednimi mentorji, ki učijo otroke znanj za življenje, napredna društva, posamezniki, invalidi, študentje ter partnerji. Posejali smo na tisoče semen in jih izmenjevali, naredili gredice, šolske vrtove, semenske kroglice. Skupaj s strokovnjaki in podporo somišljenikov smo organizirali pobude, ki smo jih poslali vladajočim za povečanje prehranske varnosti. Kaj vse smo že naredili, si lahko pogledate v povzetku.

Udeleženci sejanja vrtičkov: otroci z dedki in babicami ter zavzeto ekipo Vrtca Studenice - Slovenska Bistrica

"Flancanje" v Smledniku

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Nova skupna njiva: gojimo čičeriko, črno sojo in čebulo

May 01, 2024

Širi se "virus" pridelave na skupnih njivah

Apr 30, 2024