Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Spoznavanje kozjereje na ekološki kmetiji pri Skašu in Maruši

novice iz društva Jul 31, 2023

V začetku julija smo člani z vseh koncev naše dežele obiskali samooskrbno ekološko kmetijo Planko&Kleh. Željni kozjih dogodivščin smo se pripeljali do Svetega Štefana.  

Kmetija, s katero Maruša in Skaš preživljata svojo družino, obsega 3,5 ha površine. Imata pa poleg pašnikov, vrta, rastlinjaka, sadovnjaka in nasada lešnikov, še velik prostor namenjen kokošim, racam in goski. Seveda je pretežni del namenjen kozam. Posest krasi še čudovit večji bajer, ki nudi prijetno osvežitev. Najbolj pogumni so se tudi okopali.

Koze, pasme Sanska, Srnasta in Anglo-nubijska, so res izredno krotke, udomačene in željne čohljanja. Čredo 18 koz ter manjše število mladic dopolnjuje še prijazen kozel.

Nasmejana Maruša nam je ob prihodu in jutranji pogostitvi predstavila kozjerejo in pridelavo kozjih mlečnih izdelkov na njuni kmetiji.

Z jutranjo in večerno ročno molžo dobita povprečno 2 do 3 litre mleka na kozo. Sezona se prične februarja in traja do novembra, ko se koze presušijo. Mladiče imajo enkrat letno, najprej imajo po enega, nato običajno dvojčke. Ni pa tako redko, da je katera od koz povrgla trojčke. Letno imajo tako čez 30 mladičev, od katerih nekaj izbranih mladic obdržijo na kmetiji za nadaljnjo rejo.

V kozjem spremstvu smo se podali do bajerja, kozjih hlevov in prostora za molžo, kjer smo se najbolj radovedni preizkusili tudi v molži koz. Bilo je izjemno zanimivo in posebno.

Dnevno Maruša predeluje v svoji sirarni, ki smo si jo ogledali, mleko v mlečne izdelke: jogurte, skuto, mladi in zorjeni sir (iz surovega in pasteriziranega mleka), staran 3, 6 ali 12 mesecev.

Vse izdelke smo seveda tudi degustirali. Ker so odlični, je vsak odnesel še kaj s seboj domov. Ekološko kozje mleko in mlečni izdelki se lahko kupijo na kmetiji (www.koza.si), sicer pa jih tedensko dostavlja po naročilu na dom v Ljubljano.

To nedeljo, 6. avgusta, ima kmetija ponovno dan odprtih vrat za člane Samooskrbni.net. Še ni prepozno, da se prijavite in doživite svojevrstno in poučno dogodivščino!

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Nova skupna njiva: gojimo čičeriko, črno sojo in čebulo

May 01, 2024

Širi se "virus" pridelave na skupnih njivah

Apr 30, 2024