Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Skupna njiva krompirja

novice iz društva Jun 01, 2023

SKUPAJ JE PREPROSTO

Mariborska lokalna skupina se je letos odločila za skupno samooskrbo s krompirjem. Projekta smo se lotili resno: kupili smo semenski krompir Kmetijskega inštituta Slovenije KIS Vipava, KIS Krka. Člani skupine Prekaljeni smo prijavili količine krompirja, ki ga želimo pridelati za ozimnico. Skupaj smo se ga odločili pridelati dve toni, temu pa smo prilagodili tudi površine in količine. Vsak od prijavljenih članov se je zavezal, da bo sodeloval pri delih na njivi. Dobro njivo, na kateri niso bila nikoli uporabljena umetna gnojila, pač pa samo zeleno gnojenje, smo dobili v brezplačen najem. 

Tako smo tretjo majsko nedeljo, po dolgotrajnem »monsunskem« deževju, končno lahko prvič okopavali svoj krompir. Navdušenje je bilo veliko, občutenje posebne energije in povezanosti pa neverjetno. Naše poslanstvo, skupnostno gojiti ekološko zelenjavo za samooskrbo, je vzcvetelo! Z lahkotnostjo smo med pogovorom z motikami švigali med grmički krompirja. Opravili smo v samo dveh urah!

Za zdaj našemu krompirju dobro kaže. Zemlja je odlična, dobro odcedna, krompir lepo raste. Te dni bo strojno osut, kar za nas stori lastnik njive, mi pa mu pomagamo z okopavanjem njegovega dela. Tu in tam smo že našli kakega koloradskega hrošča, vendar jim bomo zagrenili življenje z ročnim pobiranjem in ekološkim sredstvom za njihovo zatiranje. Pa naj kdo reče, da samooskrba ni tudi sreča ob sodelovanju enako mislečih ljudi, saj skupaj zmoremo več!

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Hitri tečaj: vzgoja domačih sadik za zamudnike

Mar 13, 2024

Črno pod prsti, svetlo v duši!

Mar 07, 2024