Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Kaj sejemo, sadimo in nabiramo konec aprila in v začetku maja?

baza znanja nasveti Apr 18, 2023

V maju se koledarji setev začnejo zelo razlikovati, odvisno od lokacije, nadmorske višine in od tega, ali ste na vrtu ustvarili zavarovane pogoje (rastlinjaki, tople grede) ali vrtnarite na odprtem. 

V rastlinjake, ki so ustrezno zaprti in dovolj veliki, da lahko računamo na termično vztrajnost tekom noči, lahko že sadimo sadike paprike, paradižnika, buč in kumar. V manjših rastlinjakih in tistih s folijo, pa si pomagamo tako, da občutljive rastline dvojno prekrivamo čez noč in pazimo, da pred mrzlo nočjo nikoli niso mokre. Mraz lažje prenesejo, če nimajo »mrzlih nog«.

Če boste imeli le začasno varovanje (npr. začasno pokrivanje s toplimi gredami), potem je za paradižnike že relativno varno, s papriko, čilijem in baziliko pa raje še malo počakajte, ker se obeta še kar nekaj mrzlih noči.

Maj je tudi z vidika vegetacije prelomen mesec. Za rastline, ki bi morale vegetacijo že končati do najdaljših dni, je zdaj že prepozno. Kljub zapisom na številnih semenskih vrečkah zdaj ni več priporočljivo sejati cvetače, brokolija, kolerabice, redkvice, gomoljnega koromača, špinače, ker bo vse to kmalu pohitelo v cvet. Raje počakajmo na julij, ko bo čas za setev teh rastlin za jesensko pobiranje.

Tudi korenček bo zdaj delal bolj v višino kot v globino, koreni pa bodo hitro postali leseni. Zato lahko počakate, da se »leto prelomi«, in ga posejete v začetku julija, ko bo znova začel pospešeno razvijati korenine. 

Je pa pravi čas, da v lončke damo semena kumaric, buč, bučk ... Za te rastline je značilno, da velike sadike težje prenašajo presajanje, zato jih je najbolje vzgojiti do prvih dveh listov in jih takoj zatem prestaviti na vrt. 

Buč in kumar ne pikiramo, pač pa jih takoj zasejemo 2 do 3 centimetre globoko, in sicer v večje lončke, da bodo korenine s kar najmanj motnjami prestale prestavljanje na vrt. 

Če že imate sadike teh rastlin, pa ne želite tvegati s zgodnjim prestavljanjem na vrt, potem jih dobro zalijte (da se bo prst dobro oprijela korenin) in jih prestavite v večjo posodo, cev, gajbico ..., skratka posodo, ki vam bo omogočala, da jih boste, ko bodo sadike že »preraščene«, preprosto prestavili, ne da bi zmotili njihove korenine. 

S sadikami ali vsaj z nakaljevanjem zelo pospešite tudi grah, s katerim bi bilo še bolje začeti prej in ujeti hladni del leta, ko grah najbolje dela. Če boste zdaj sejali bob, bo hitro postal ušiv, pridelek pa bo slab, ker ga bo ujela vročina. Zato seme raje shranite za naslednjo pomlad. 

 

Za njih pa se šele začne!

Samooskrba sloni predvsem na rastlinah, ki jih sadimo poleti in pobiramo jeseni ali prezimimo za uporabo tekom zime. 

Če s krompirjem niste prehitevali, ga je najbolj varno saditi v začetku maja, da pride iz tal po 15. maju.

Začetek maja je pravi čas, da začnemo pripravljati sadike poznega zelja in glavnatega ohrovta, ki ga bomo uporabili za kisanje in zimsko spravilo. Začnemo tudi s pripravami sadik kodrolistnih in brstičnih ohrovtov. 

Sejemo tudi peteršilj, por, rdečo peso, blitvo in poletne solate. 

Sladko koruzo lahko že direktno sejemo. Če pa jo bomo pred tem nakaljevali, bomo pospešili rast za 7-10 dni. 

Od glavnatih solat bosta poletne razmere najbolje prenašali poletni čudež ter štrucarica little gem, sicer pa so za poletni čas primernejše rozetaste solate, ki jih obtrgavamo (na primer till, rubinet, piro …). V tem času začnemo tudi s pridelavo sadik endivije. 

Radič, ki ga želimo pobirati septembra in oktobra, posejemo do sredine maja. 

Še vedno lahko sejemo stebelno in listno zeleno, ki bosta dozoreli do jeseni. Če zdaj sadimo gomoljno zeleno, lahko na odebeljene gomolje računamo šele tekom zime. 

V tem času pripravljamo tudi sadike sladkega krompirja, ki bodo šle na vrt, ko bo minila nevarnost zmrzali. Če s tem opravilom zamujate, postavite sladki krompir, ki ga želite kaliti, na čim bolj toplo mesto (nekaj stopinj nad 30), da boste spodbudili hitre poganjke. 

Nizki fižol že lahko sejemo, z visokim pa lahko še malo počakamo, če želimo, da nam bo cvetel čim nižje. Idealen čas bo konec maja. 

Člani Društva Samooskrbni.net najdete vse video napotke za pridelavo sadik v Knjižnici posnetkov, ostali pa si lahko ogledate spletno delavnico Hitri tečaj vzgoje sadik

 

Kaj nabiramo aprila in maja?

  •   regratove cvetove,
  •   cvet deveterolistne konopnice,
  •   gozdni regrat,
  •   cvetove vijolic in marjetic,
  •   cvetove divje češnje,
  •   list ozkolistnega trpotca za izdelavo sirupa,
  •   liste robide in gozdnih jagod,
  •   čemaž in čemaževe popke za vlaganje,
  •   bršljanasto grenkuljico,
  •   krebuljico,
  •   koprive,
  •   smrekove in borove vršičke za sirupe,
  •   cvetne liste vrtnic,
  •   mlade poganjke regačice,
  •   kozjo brado (popke),
  •   divje šparglje,
  •   hmeljeve poganjke,
  •   škrbinko,
  •   rogovilček,
  •   mehkolistne osate
  •   in odvisno od znanja še veliko več.

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Hitri tečaj: vzgoja domačih sadik za zamudnike

Mar 13, 2024

Črno pod prsti, svetlo v duši!

Mar 07, 2024