Pridruži se

Kaj sejemo in nabiramo aprila?

baza znanja nasveti Apr 04, 2023

Če ste z vzgojo sadik paradižnika zamudili, je še vedno čas, da ponovite setev (in prihranite veliko denarja). Ker se dan daljša, bodo nove sadike hitro nadomestile zamujeno, vaš pridelek pa bo samo mesec dni zamujal za paradižniki, ki so že na vrtovih. 

Druga polovica aprila je pravi čas za pripravo sadik kumar, buč in bučk. 

Za te rastline je značilno, da velike sadike težje prenašajo presajanje, zato jo je najbolje vzgojiti do prvih dveh listov in jo takoj zatem prestaviti na vrt. 

Buč in kumar ne pikirajte, pač pa jih takoj zasejte 2 do 3 centimetre globoko, in sicer v večje lončke, da bodo korenine s kar najmanj motnjami prestale prestavljanje na vrt. 

S sadikami ali vsaj z nakaljevanjem zelo pohitrite tudi posevke sladke koruze in graha. 

Konec aprila začnite pripravljati sadike poznega zelja in glavnatega ohrovta, ki ga boste uporabili za kisanje in zimsko spravilo. 

Zdaj lahko sejete tudi peteršilj in poletne solate. Od glavnatih bosta poletne razmere najbolje prenašali solati poletni čudež ter štrucarica little gem, sicer pa so za poletni čas primernejše rozetaste solate, ki jih obiramo (na primer till, rubinet, piro …) Radič, ki ga boste pobirali septembra in oktobra, posejte do sredine maja. 

Še vedno lahko sejete stebelno in listno zeleno, ki bosta dozoreli do jeseni.

Špinača, gomoljni koromač in brokoli vam bodo šli prehitro v cvet, če jih boste sejali aprila, zato s temi rastlinami raje počakajte do poznega poletja.

V tem času pripravite tudi sadike sladkega krompirja, ki bodo šle na vrt, ko bo minila nevarnost zmrzali. Da boste spodbudili hitre poganjke, sladki krompir hranite v vodi in na toplem mestu. 

Člani vse videonapotke za pridelavo sadik najdete v Knjižnici posnetkov, ostali pa si lahko delavnico ogledate na spletnem naslovu delavnice.zadravje.net, in sicer pod naslovom Hitri tečaj vzgoje sadik. 

Kaj nabiramo aprila in maja?

  •  regratove cvetove,
  •  cvetove divje češnje,
  •  list ozkolistnega trpotca za izdelavo sirupa,
  •  liste robide in gozdnih jagod,
  •  čemaž in čemaževe popke,
  •  hmeljeve poganjke,
  •  krebuljico,
  •  koprive,
  •  smrekove in borove vršičke,
  •  cvetne liste vrtnic.

Ni več časa za učenje na lastnih napakah

Res ni nujno, da se vsak uči na svojih napakah. Izkoristi naša znanja, spoznanja in pridobljene izkušnje in pridi po bližnjici tja, kjer smo nekateri že. Okoliščine in “nova normalnost”, ki bo vse prej kot normalna in naravna, nas silijo, da močno pohitimo.

KDO SMO?  /   ČLANSTVO

Pridruži se društvu Samooskrbni.net