Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Izdelava kokedam – delavnica društva Beličnik za Samooskrbne

novice iz društva Jun 26, 2023

Na prijazno povabilo Beličnic smo se Pomurski samooskrbni udeležili promocijske delavnice izdelave kokedam. Ideja kokedam izvira z Japonske, kjer je kokedama zelo priljubljena na vrtovih. Japonski odnos do rastlin je zelo minimalističen in takšne so tudi njihove rastlinske krogle, ovite v mah (koke japonsko pomeni mah, dama je krogla). To tehniko sajenja rastlin so že pred stoletji razvili posebej za prenašanje bonsajev.

Zbrali smo se ob Klavdijini vili »Čira čara« in se preizkusili v čaranju mehkih žogic iz mahu in vsajenih trajnic. Najbolj trpežne rastline, ki se vsajajo, so sukulente. Lahko pa je izbor vsajenih rastlin plod naše domišljije in namena uporabe (odvisno, ali bo zadeva krasila notranjost doma ali bo kje zunaj).  

Po osnovnem opravilu stiskanja mokre mešanice zemlje, komposta in substrata okoli sadike sukulente, smo le-to ovili z mehko žico in oblikovali kroglico, ki smo jo nato oblekli z mahom. Sledilo je tesno ovijanje mahove žogice z močno tanko vrvico ali laksom. Tako oblikovana kokedama lahko visi, lahko je napičena na tanko palico, lahko pa jo damo tudi v okrasno posodo. Vse je odvisno od estetskih želja in idej uporabnika.

V veliki meri so nam kokedame uspele, je pa bila tudi kakšna, ki ni bila »dama«, ampak jajčka.

Že tradicionalno smo si izmenjali tudi nekaj trajnic in sadik, razvajali pa smo se tudi z dobrotami. Klavdija je pripravila kremno juho iz topinamburja, na katero smo posuli pražene lešnike (kako lepo pašejo tile okusi), na domač kruh pa se je dobro podal namaz iz sončničnih semen.

 

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Hitri tečaj: vzgoja domačih sadik za zamudnike

Mar 13, 2024

Črno pod prsti, svetlo v duši!

Mar 07, 2024