Pridruži se

Blog

Aktualne novice društva Samooskrbni.net

Delavnica vzgoje sadik - prva od delavnic letos - Maribor/Kamnica

napovedujemo poudarjeno sadike Feb 26, 2024

Prvi od letošnje serije delavnic sadik v živo sta bili to soboto, 24.februarja, v Mariboru in Škofji Loki.
In kaj sta zapisali udeleženki delavnice sadik, ki je bila v Vrtnariji Mrak v Kamnici pri Mariboru?
Lucija K. je zapisala:
Naša mentorica Alenka je prišla tako kot vedno, naložena – celo obilno naložena s substrati za presajanje, z lončki, nam tečajnikom dokaj neznanimi pripomočki za presajanje, s sadikami, z domačim sokom, s čajem, kavo, piškoti ... in seveda z obiljem nalezljivo dobre volje.
Po uvodnem ogledu okrasnih rastlin in gojene zelenjave ter sadik v vrtnariji smo pričeli usvajati znanje; spoznali smo substrate za presajanje, kako v posodicah za presajanje s pomočjo žeblja ali česa podobnega in sveče naredimo drenažne luknjice, kako posodice in lončke pravilno napolnimo, kako katero rastlino presadimo ter na kaj moramo biti pozorni pri presajanju in negi delikatnih 'otročičkov'. Seveda nismo verjeli, da bomo med štiriurno delavnico zmogli v svoje lončke presaditi domačo solato Alenka, pa blitvo, dve sorti kolerabice, rdečo peso, pisano rdečo peso, grah, špinačo, peteršilj, balkonski paradižnik, snack papriko, pa kodrolistno baziliko, No, za stebelno zeleno je bilo potrebno celo poznavanje t. i. vrtnarske mikrokirurgije. Ob koncu pa smo si lahko vzeli tudi različna semena – buč Hokaido, buče Lufa,  Ašvagande, Artičoke, Žafranike, velikanske sončnice z belimi semeni, mehiške sončnice, koriandra, ajde, cinij idr.
Udeleženci smo na tečaj prišli s praznimi lončki in posodicami oz. nekateri smo še te nehote pozabili, odšli pa skoraj tako naloženi, kot ob pričetku naša mentorica. In seveda z zavedanjem, da so samooskrba, so-oskrba, povezovanje ter izmenjava znanj v prijetnem druženju ključne kvalitete vsake ozaveščene lokalne skupnosti. Zatorej smo člani tima Prekaljeni in ostali, ki (še) niso člani, delavnico pod Alenkino taktirko končali zelo uspešno – kakopak.

Še mnenje udeleženke Ane K.:
Kaj sem izvedela? Pravzaprav vse, kar me je zanimalo in še mnogo več o zemlji in o odnosu do rastlin, četudi nisem novinka v vrtičkarstvu:
- Kaj je in kako uporabiti oz. pripraviti dober substrat?
- Vrtnarski material za presajanje, lončki, toplota in vlažnost.
- Težave s sadikami.
- Kako poskrbeti za nove zelene prijatelje?
- Čar povezovanja »zelenih prstov«.
... in bila priča odlično izpeljanemu srečanju ter strokovnemu pristopu pri ravnanju z rastlinami.
ČEMU se udeležiti take delavnice? ZATO in iskrena HVALA za marsikateri uvid, nesebično podajanje napotkov, da bo moje delo potekalo hitreje in lažje.

Vabljeni na delavnice vzgoje sadik, ki bodo v prihodnjih tednih po Sloveniji: 2.3. v Šmartnem v Rožni dolini (pri Celju), 16.3. v Novem mestu in Šmarju/Koper, 23.3. v Komendi, Žirovnici in Novi Gorici, 24.3. v Ljubljani/pod Šmarno goro ter 6.4. v Logatcu.

Želite biti na tekočem?

Prijavite se na prejemanje obvestil in akcij ekipe Samooskrbni.net.

Tudi mi sovražimo neželena obvestila. Vaših podatkov ne bomo nikoli posredovali naprej.

Vas zanima več?

Navedene so zadnje tri objave iz našega bloga. Za dodatne vsebine izberite v meniju Blog. 

Nova skupna njiva: gojimo čičeriko, črno sojo in čebulo

May 01, 2024

Širi se "virus" pridelave na skupnih njivah

Apr 30, 2024